Oficjalne forum youngtimer.pl - dla ludzi kochających Klasyki
Nie jesteś zalogowany.
oglądnąłem te foteczki wnętrza, hehe, fajnie wygląda dzwignia od zmiany biegów, tak dziwnie wygięta:)
wiesz wywoławcza tego auta była 490zł a aż do 2000tyśięcy ją wyciosali... a auto było zabranie jakiemuś przemytnikowi... i zanim trafiło pod młotek to stało stało sporo lat bo czerwony lakier nawet zmatowiał nówki opony sparciały nawet nie zdarte włoski bierznika są na nich tylko że są sparciałe i dwa z nich sie spuszczaja... troche postał tam ,ale wszystko działa;)
Strasznie pocieszne autko, jedno z tych które swoją brzydote przemienia w piękno, ma swój urok :) No i ten wankiel to juz naprawde okaz jakich mało. Swoją droga ile jest klasyków z wanklem w Polsce?
Ah jak mi się podobają japończyki z końca 70 i początku 80. Furka rewelacyjna no i te felgi wyglądające jak przekrój silnika :) Uwielbiam taki typ nadwozia (dlatego mam mantę) A ma ktoś może celicę rocznik 81/82 to dopiero jest cudo.
w sumie to nie wiem ile jast furek w polsce z silnikiem wankla ale tu trzeba zadać pytanie ile jest sprawnych:D z tych silników i nadających sie do jazdy , na tej licytacji co była wtedy była celica z tego roku (81/82) i też poszła za nieduże pieniądze coś koło 1000zł na częsci bo są drogie właście ten facet ci kupił tą celicę to podbił tez moją mazde , a w jego rękach to też by zostały pewnie z RX-7 częsci
i to foto jeszcze jak stał na parkingu... ładnie tylko wyglądal na zdięciu a z tyłu Celica
Jak nie lubie 'ryżowców', tak ten bardzo mi sie podoba. No i ma sprawny silnik wankla :) Swietny samochodzik!
Nie wiem czy dobrze widze, ale czy obrotomierz wykonuje prawie dwa pelne obroty wskazowka zeby wskazac 14tys obr/min? :)
Niestety bedzie tez kilka slow krytyki. Jak juz ktorys z przedmowcow zauwazyl, lakier nie wyglada za ciekawie. Poza tym, czy taki byl fabrycznie kolor tego samochodu? Moim zdaniem brazowe wnetrze nijak ma sie do nadwozia w kolorze przypominajacym 'Czerwień Meksykańską' z palety FSM. Moze przy okazji kolejnego lakierowania rozwaz jakis brazowy/cynamonowy metallic?
A gdzie się dowiadywać o takie przetargi? Bo słyszałem, że można tam tez kupić taniutko jakiegos "plastika" do codziennej jazdy. Np Poldolota plusa z gazem za 1000pln :-D
Shevretti napisał:
Nie wiem czy dobrze widze, ale czy obrotomierz wykonuje prawie dwa pelne obroty wskazowka zeby wskazac 14tys obr/min? :)
Nie, to jest jakis dodotkowy wskaźnik. Poczytaj w ClassicAuto (nie mam teraz pod ręką. Potem poszukam! Ale jak znam życie to ktoś już to wcześniej napisze. Ale nie jest to obrotek do 14tys :-)))
tam jest razem obrotomierz razem voltomierzem;) jak przekręcisz zapłon to są wolty alumulatora jego napięcie... a jak odpalisz to są obroty;) heh no był dobre trafiejki tam.... ale już sie to ukruciło raz z nowym rokiem teraz nic tam nie ma;/ nic nawet nie sprzedają... bo sie dowiadywałem, lakieru nie będę zmieniał bo to auto jak wspomniałem dla syna i jak zrobi prawko to początkujący zawsze coś mi tam morze obetrzeć;) i szkoda patrzeć jak drogi lakier sie marnuje... ale nie ma dramatu;) auto ma tylko spełniać podstawową role ... czyli Jeździć!!
DelfinRX napisał:
auto ma tylko spełniać podstawową role ... czyli Jeździć!!
Jeździć ?!
Jeździć to ma plastickers, a nie youngtimer tej klasy. Jak go bedziesz intensywnie eksplowatował, to Wankel siądzie, a Ciebie nie będzie stać na jego naprawę. Koszty naprawy to nie są takie jak klasycznego tłokowca, to idzie w grube tysiące. Jeżdzij na zloty i ciesz sie nim w słoneczne, wakacyjne niedziele a dzieciakowi kup jakiegoś parcha do nauki a nie RX7 z Wanklem :/.
marian212 napisał:
...a dzieciakowi kup jakiegoś parcha do nauki a nie RX7 z Wanklem :/.
W sumie to popieram. Choć wśród "dzieciaków" sa pasionaci, którzy rozumieją, że ruszanie z piskiem spod świateł to nie jest to co autka lubią najbardziej.
syn umie jeździć autem bo miał już kilka;) np vw garbusa:D , poźniej vw scirocco 1.8 130koni... tylko brakowało prakwa jazdy , sprzedał auto i dostanie odemnie na 18-stke tą RX-7-ke jak bym miałe jej mu nie zostawić to by została sprzedana a chce mieć takie autko...
autko bardzo ladne :D ale mam inne pytanie.. jak sie okresla pojemnosc w silnikach rotacyjnych? :>
Jest to różnia pomiędzy największą i najmniejszą objętością, wyznaczoną łukiem perycykloidy (kształt "cylindra") i krzywą zarysu rotoru pomiędzy wierzchołkami.
Do celów porównawczych z silnikiem suwowym przyjmuje się podwojoną wartość objętości rzeczywistej Wankla.
teraz juz wszystko jasne :D bardzo dziekuje :D
Nie ma co podwajać bo to tylko sposób na dowartościowanie się "zwykłych" silników. Prawda jest taka, że Wankel z połowy pojemności tradycyjnego motoru ma dwa razy tyle mocy i to jest nie zaprzeczalne :-))
PS Ja i tak kocham R6 (i R4 tez ale ponad 2000ccm ;-) ).
PPS A czy wiecie, że Mercedes-Benz też produkował, choć może lepiej powiedzić TWORZYŁ, prototypowe konstrukcje z silnikami rotacyjnymi o 4 i 6 wirnikach :-DDD
Ostatnio edytowane przez broneq (2007-02-19 22:16:29)
broneq napisał:
Nie ma co podwajać bo to tylko sposób na dowartościowanie się "zwykłych" silników.
Nie mogę się z tym zgodzić. Pojemność tych silników nie jest miarodajnym porównaniem.
broneq napisał:
PPS A czy wiecie, że Mercedes-Benz też produkował, choć może lepiej powiedzić TWORZYŁ, prototypowe konstrukcje z silnikami rotacyjnymi o 4 i 6 wirnikach :-DDD[/b]
6-rotorowy ? Masz jakiś dowód na to ? Jak daleko wiem, to największym Wanklem MB był 4-rotorowy silnik M111.
Powiem od siebie, że MB był dużo dalej posunięty w Wanklu niż tamtejsza Mazda i NSU razem wzięci. Wszystko oczywiście dzięki wielkiej kasie.
Do patentów MB należy m.in.
-rotor chłodzony sodem metalicznym,
-bezpośredni wtrysk paliwa (lata 60te !), choc szczerze mówiąc nie powinien sie nazywać bezpośredni.
-podwaliny pod napełnianie warstwowe (system dwóch wtryskiwaczy),
-świetny system olejenia uszczelnień gazowych,
-nowy materiał na uszczelnienia, Nickasil, wynaleziony wspólnie z Rolls-Roycem pracującym w tym samym czasie nad Wanklem - Dieslem,
itp itp.
Sorry za rozpisanie, ale temat jest fascynujący.
no mercedes też coś czwiczył z tymi silnikami ale z tego co wiem to też Citroen i kilka innych marek , ale nic im z tego nie wyszło... Nawet niemcy nie mogli sobie do końca poradzić z tym silnikiem na przykładzie NSU RO 80 po 10tyś km trzeba było robić uszczelnienie... i wtedy poprostu wskakiwały do RO80 inne silniki , a japończycy uszczelnili wankla i tym samym poprawili wielkich niemców:) z tego co słyszałem do wynalezienia tego silnika przyczynił sie polak Róźewicz czy jakoś tak i niby ten Feliks Wankel ukradł i opatentował na siebie silnik wankla;) ale nie wiadomo jak to tam z tym naprawde było...
Silnik inz. Rozewicza to inna bajka, nie zwiazana w zaden sposob z Wanklem.
Natomiast prawda jest, ze gdyby Wankel pracowal sam, to nigdy bysmy nie jezdzili Wanklami. Seryjny Wankel nie jest czysto rotacyjnym silnikiem, jest silnikiem z tlokiem krazacym (KKM), natomiast Felek W. uparcie dazyl w kierunku czystej rotacji (DKM), co jednak nie wyszlo poza staduim kilkugodzinnej pracy na hamowni.
Aż mi puls skoczył na widok tamtej celicy. Faktycznie części są drogie ale podobno wszystkie można kupić. Gdzie wy takie fajne licytacje wynajdujecie?
heh już nie ma...;/ z nowym rokiem wszystko tam padło , już nic nawet nie organizują, a do tamtej celicy sie sam przymierzałem to jeden z tych pierwszych modeli był silnik 2000 z tego co pamiętam dwa wałki szyberdach ale nie elektryczny:D
Znalazłem świetny obrazek :
hamerykańskie pojeby:
http://videos.streetfire.net/video/656D … 5BA56E.htm
miałem nadzieje że silnik strzeli i podpali tego palanta.
Przecież
dakpowers napisał:
Chester is a fag.
True.